1.  Aspecte introductive

Organele judiciare au obiceiul de a constata că prelungirea dreptului de circulație este imposibilă, în situația în care permisul a fost reținut pentru săvârșirea unei infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice și s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Cu toate acestea, am reușit să obținem pentru clienții noștri prelungirea dreptului de circulație, chiar și atunci când dovada a fost emisă fără drept de circulație.

2.  Dispoziții legale aplicabile

Conform art. 111 alin. (1) lit. b) din OUG 195/2002, permisul de conducere sau dovada înlocuitoare se reține în cazul săvârșirii uneia dintre următoarele infracțiuni:

  • Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (art. 334, C.pen.);

  • Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 alin. (2) C.pen.);

  • Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336);

  • Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice (art. 337 C.pen.);

  • Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia (art. 338 alin. (1) C.pen);

  • Împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice [art. 339 alin. (2), (3) şi (4) C.pen.].

Același articol mai precizează și situațiile în care dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație. Printre cele mai des întâlnite situații, se numără:

  • un vehicul pentru care legea impune deținerea unui permis a fost condus pe drumurile publice de către o persoană cu un permis de conducere necorespunzător, anulat, retras ori căreia i-a fost suspendat dreptul de a conduce;

  • persoana care conduce un vehicul pe drumurile publice se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe;

  • persoana refuză sau se sustrage de le prelevarea de probe biologice;

  • persoana părăsește locul accidentului;

  • persoana participă la întreceri neautorizate;

  • sunt așezate obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumurile publice;

Ordonanța prevede că la cererea titularului permisului de conducere, procurorul (în cursul urmăririi penale) sau instanța de judecată (în faza judecății) poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la soluționarea cauzei.

Ce este important de reținut e faptul că legea prevede posibilitatea prelungirii dreptului de circulație fără nicio distincție sub aspectul tipului de dovadă care a fost eliberată, respectiv cu sau fără drept de circulație.

În acest sens, în favoarea unuia dintre clienții noștri, instanța a stabilit faptul că eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulație nu constituie un impediment pentru admiterea cererii și că neclaritatea textului de lege trebuie interpretată în favoarea inculpatului. În final, instanța a concluzionat că „persoanei acuzate de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 336, alin. 1, C. pen. i se poate acorda dreptul de a conduce autovehicule, chiar dacă dovada înlocuitoare emisă anterior era fără drept de circulaţie”.

× Aveți nevoie de ajutor?