Partea 1- SRL vs PFA în general

 

Una dintre marile dorințe ale oamenilor este de a atinge independeța financiară, de a fi “proprii șefi”, iar ulterior trecerii Romaniei la un sistem democratic bazat pe capitalism, ideea de a-ți înființa “o firmă” era corelată cu succesul. Lucrurile nu sunt atat de simple precum par, deoarece firmele sunt întalnite sub diferite forme, iar cele mai populare modele sunt PFA (persoană fizică autorizată) și SRL(societate cu răspundere limitată). De la electricianul care ne montează prizele în casă, la alimentara „din colț”, toate activitățile generatoare de profit sunt realizate de oameni organizați în diferite moduri. În acest articol vă vom prezenta informațiile generale cu privire la SRL si PFA, astfel încat să vă puteți forma o imagine de ansamblu cu privire la fiecare formă de organizare în parte, urmand ca în viitoarele articole să intrăm în detalii cu privire la taxele, impozitele datorate și toate elementele de fiscalitate pe care le presupun cele doua forme de organizare (partea 2 disponibilă aici- *link*).

  1. PFA (persoană fizică autorizată) reprezintă cea mai simplă metodă prin care o persoană fizică poate să realizeze activități economice, fiind întalnită în general dacă persoana se află la început de drum în domeniul antreprenoratului, deține anumite diplome/acreditări/are experiență atestată în anumite domenii și își dorește libertatea de a-și organiza singur munca, de a fi un freelancer. Aici el este “propiul șef”, putand să aibă totuși 3 angajați.
  2. AVANTAJE PFA
  • Nu prezintă un nivel atat de complex al organizării, așa cum întalnim la SRL. Se presupune că ai o afacere mică, probabil te afli la început de drum și poți să gestionezi de unul singur activitatea, eventual cu ajutorul a maxim 3 angajați. Acest lucru se reflectă și în costul de înființare și administrare redus;

  • Tu reprezinți firma, nu există o distincție între tine și PFA patrimoniul PFA-ului nu se distinge de al tau, deci banii obținuți pot fi accesați oricand, poți retrage când dorești „banii din firmă, fără a da socoteală cuiva;

  • REDUCI COSTURILE CU CONTABILITATEA: Poți să ții de unul singur contabilitatea, nu vei avea nevoie să angajezi și să plătești un contabil pentru acest lucru (se depun doar cateva declarații la ANAF, găsești detalii despre aceste declarații aici- *link*);

  • În functie de obiectul de activitate ales se poate opta pentru norma de venit sau sistemul real de impozitare. Vom intra în detalii privind sistemele de impozitare într-o postare ulterioară/ Găsești detalii despre acest subiect în acest articol *link*.

  1. DEZAVANTAJE PFA
  • RĂSPUNZI CU PATRIMONIUL PROPRIU: Faptul că patrimoniul societății nu se distinge de al tau reprezintă o sabie cu două tăișuri, iar daca mai sus am prezentat avantajele oferite, urmează să descriem și dezavantajul corelativ. Daca vei contracta cu terțe persoane/alte societăți și nu îți vei achita datoriile, tu vei răspunde pentru daunele provocate cu propriul patrimoniu, cu proprii bani/ propriile bunuri(casă, mașină etc.). De exemplu, dacă ești frizer și ai comandat produse de păr în valoare de 3000 de lei, dar nu ai plătit, compania cu care ai contractat se va putea îndrepta împotriva ta pentru a-și recupera datoriile, neavand relevanță ca tu ai comandat „în numele PFA-ului!

  • Numarul codurilor CAEN pe care le poți alege este limitat la 5, unul principal și maxim 4 secundare. ATENȚIE, cand alegem un cod CAEN pentru un PFA, trebuie să dovedim pregatirea sau experiența profesională în domeniul specific respectivului cod CAEN (mai multe detalii în acest articol *link* despre cum alegem un cod CAEN pentru PFA). Dovada poate fi reprezentată de o diploma, un certificat sau o adeverință de la un fost angajator care atestă experiența ta în respectivul domeniu.

  • NU poti să îți înființezi mai multe PFA-uri, dar poți avea calitatea de angajat în alte entități.

  • Posibilitățile de dezvoltare a afacerii sunt mai reduse

  1. SRL( societatea cu răspundere limitată) constituie o forma mai complexă de organizare, dar tot destul de flexibilă, în care asociații (persoanele care “bagă bani în firmă, ducând la mărirea capitalului social) sunt organizați în AGA, adunarea generală a asociaților a fiecărui SRL, care ia deciziile importante cu privire la societate. SRL-ul poate să aibă și un singur asociat, situație în care acesta va prelua rolul AGA și va lua de unul singur hotărarile (în acest articol- *link* afli tot ce trebuie să știi despre SRL cu asociat unic). De asemenea, SRL-ul va avea în corpul organizatoric:
    • administratori, persoane care, respectand hotararile AGA, vor reprezenta societatea în relație cu terții(de exemplu, vor încheia contracte în numele acesteia, o vor reprezenta în instanță etc.). Daca discutam despre un SRL cu asociat unic, asociatul unic va putea sa dețină și rolul de administrator.

    • cenzori/audit (“politia societatii”, un organ de control care, pe scurt, inspectează mersul operațiunilor, activitățile administratorilor etc.). Este obligatoriu ca SRL-ul sa aibă un cenzor DOAR daca numarul asociatilor trece de 15!

    • SRL poate să aibă un număr nelimitat de angajați, spre deosebire de PFA.

  1. Avantaje SRL
  • Există posibilitatea înfințării unui SRL cu un singur asociat, situație în care asociatul unic va putea fi și administrator, astfel, deciziile asociatului unic sunt deciziile AGA. În această situație, asociatul unic este „unicul lider” al societății.

  • O persoana poate înființa un numar nelimitat de SRL-uri.

  • Nu există obligația de a dovedi pregătirea într-un anumit domeniu, indiferent de codurile CAEN alese, spre deosebire de PFA. Pe scurt, îți poți înființa un SRL care să aibă orice obiect de activitate, nefiind obligatoriu ca tu să ai o pregătire in domeniul respectiv, dar nu uita că va trebui să obții anumite avize/autorizări pentru anumite domenii de activitate!

  • Poți avea un număr nelimitat de coduri CAEN, de obiecte de activitate.

  • Un SRL poate să aibă un număr nelimitat de angajați.

  • RĂSPUNDEREA LIMITATĂ: avantajul principal constă în faptul că raspunderea asociaților este limitată la aportul la capitalul social. Cand înființezi un SRL sau cand o persoană decide sa devină asociat in SRL-ul tău, vei fi nevoit să investești sume de bani/bunuri în companie pentru a începe activitatea, formandu-se un capital social, o masă evaluabilă în bani. În cazul în care SRL-ul nu își achită datoriile, creditorii, adică persoanele/enitățile cu care ai contractat, nu se vor putea îndrepta împotriva ta pentru a-și recupera datoriile, ci creanțele lor va fi satisfacute din patrimoniul societății(din banii investiți de tine inițial), formandu-se astfel o barieră între bunurile societății și ale tale. Astfel, tu, în calitate de asociat, ești protejat de viitoarele pretenții ale creditorilor, ei acoperindu-și pretențiile strict din patrimoniul SRL-ului.

  1. Dezavantaje SRL
  • Metoda de a “scoate bani din firma” nu este la fel de accesibilă precum la PFA. Ca și asociat, „vei fi plătit de către firmă” prin dividende, care reprezintă profitul obținut de SRL în urma activităților desfășurate, deci nu poți sa accesezi banii societății cand dorești, deoarece, așa cum am subliniat mai sus, patrimoniul SRL-ului nu coincide cu cel al asociatului/asociaților. Dividendele se împart fie o dată pe an, fie trimestrial, fie odată la cateva luni. Asta înseamnă că, trebuie să aștepți cel puțin finalizarea unui trimestru și întocmirea situațiilor contabile care să ateste faptul că ești pe profit pentru “a fi plătit” (află tot ce trebuie să știi despre obligațiile tale când încasezi dividende și modalități de a face totul legal (sau ceva de genul!!) în acest articol-link) .

  • Înființarea și administrarea unui SRL presupun costuri mai mari decat în cazul unui PFA. Vom analiza înființarea celor două în alt articol/ Găsești toate diferențele, avantajele și dezavantajele aici.

  • Dacă SRL-ul are mai mulți asociați, pot apărea conflicte în luarea deciziilor.

  • Reglementările fiscale sunt mai stricte.

  • Vei avea nevoie în mod obligatoriu de un contabil.

× Aveți nevoie de ajutor?