În lumea complexă a serviciilor medicale, malpraxisul medical reprezintă o temă de discuție intensă și adesea controversată. Acest fenomen se referă la neglijența sau greșelile profesionale săvârșite de personalul medical, care pot conduce la agravarea stării de sănătate a pacientului sau chiar la deces. În cuprinsul acestui articol veți afla informații utile referitoare la:

  • Ce este malpraxisul medical?
  • Ce tip de răspundere poate fi angajată?
  • Ce puteți obține în caz de malpraxis?

 

Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical este definit și reglementat de Legea 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății drept „eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.”

Pentru ca un cadru medical să răspundă pentru malpraxis este suficient ca prejudiciul să se fi fost produs din neglijență, imprudență sau cunoștințe medicale insuficiente sau prin depășirea competențelor de către cadrul medical. Astfel, printre principalele cauze de malpraxis se numără:

  • Acordarea unui diagnostic greșit ori întârziat;
  • Recomandarea unui tratament greșit;
  • Nerespectarea standardelor profesionale în materie;
  • Erorile de comunicare cu pacientul.

Cu toate acestea, există situații în care nu este posibilă angajarea răspunderii medicului, chiar dacă acesta a provocat un prejudiciu pacientului. De exemplu:

  • Când prejudiciul nu este produs din cauza necunoștinței medicului, ci din cauza echipamentului necorespunzător;
  • Când medicul acționează fără a avea competență într-o situați de urgență când nu sunt disponibili medici care să aibă competența necesară;
  • Când medicul a depus toate diligențele necesare și a acționat asemeni unui bun profesionist – caz în care, ne vom raporta la standardele rezonabile care pot fi impuse unui medic în exercitarea profesiei.

 

Ce tip de răspundere poate fi angajată?

  1. Răspunderea disciplinară: Medicii pot răspunde disciplinar pentru nerespectarea:
  2. a) legilor și regulamentelor profesiei medicale;
  3. b) a Codului de deontologie medicală și a regulilor de bună practică profesională;
  4. c) a Statutului Colegiului Medicilor din România;
  5. d) deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului medicilor.

În vederea angajării răspunderii disciplinare, se va depune plângere la colegiul al cărui membru este medicul. Angajarea răspunderii disciplinare nu exclude răspunderea penală, contravențională sau civilă. Cu alte cuvinte, este posibil ca un medic să răspundă atât disciplinar, cât și penal, dacă fapta pe care a săvârșit-o constituie infracțiune.

  1. Răspunderea penală: În cazul în care conduita medicului este o faptă prevăzută penal, acesta poate răspunde pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de legislația română. Printre cele mai întâlnite infracțiuni săvârșite de medici în exercitarea profesiei se numără:
  2. a) uciderea din culpă;
  3. b) loviri sau alte violențe;
  4. c) vătămare corporală;
  5. d) vătămare corporală din culpă.

Pentru a se constata săvârșirea unei infracțiuni nu este necesar ca medicul să aibă o conduită activă; este suficient ca acesta să omită intenționat sau din culpă luarea unor măsuri sau efectuare unei anumite proceduri pe care normele și practicile profesionale le impun. Așadar, pentru a putea reține culpa medicală este necesar a) să existe o conduită (acțiune sau inacțiune) care să fi avut ca urmare vătămarea/decesul persoanei și b) rezultatul să se fi produs ca urmare a nerespectării normelor legale în materie ori a nerespectării obligațiilor impuse pentru exercițiul profesiei.

În cadrul procesului penal, partea care a suferit un prejudiciu se poate constitui parte civilă în procesul penal, solicitând saune-interese materiale sau morale inculpatului sau părții responsabile civilmente.

  1. Răspunderea civilă: Răspunderea civilă a medicului poate fi angajată în cazul în care acesta își încalcă obligațiile impuse de lege (răspundere delictuală) sau pe cele contractuale (răspundere contractuală). În exercitarea activității sale, medicul nu garantează obținerea unui rezultat anume, însă se obligă să depună toate eforturile necesare pentru a obținerea rezultatului urmărit de către pacient. Așadar, medicul nu poate fi tras la răspundere dacă nu l-a vindecat pe pacient, dacă a depus toate eforturile rezonabile în acest sens.

Spre deosebire de acțiunea penală care urmărește pedepsirea făptuitorului, prin introducerea unei acțiuni civile împotriva cadrului medical care a săvârșit malpraxisul se urmărește acoperirea integrală a prejudiciul provocat prin conduita culpabilă a  acestuia.

 

Ce puteți obține în caz de malpraxis?

Fie că alegeți să vă constituiți parte civilă în cadrul unui proces penal sau să formulați o acțiune civilă, prejudiciul pentru care puteți primi daune poate fi:

  1. a) material constând în pierderile financiare pe care le-ați suferit ca urmare a actului de malpraxis, de exemplu cheltuielile cu tratamente medicale sau medicamente pentru remedierea situației;
  2. b) moral constând în suferința fizică și psihică inerentă actului medical greșit efectuat.

Răspunderea medicului poate fi angajată doar în mod proporțional cu gradul său de vinovăție. De exemplu, în situația în care prejudiciul a fost cauzat atât de conduita medicului, cât și de pacient prin nerespectarea indicațiilor primite, medicul nu va răspunde pentru întreg prejudiciul cauzat.

De ce este important să consultați un avocat?

Domeniul medical, la fel ca cel juridic, este de o complexitate ridicată, astfel că este indicat să solicitați sfatului unui avocat specializat pentru a afla dacă v-ați confruntat, într-adevăr, cu un caz de malpraxis medical și dacă este indicată introducerea unei acțiuni pentru a obține despăgubiri.

În cadrul acestor procese, pacientul se confruntă cu o cerință dificilă: demonstrarea faptului că medicul a încălcat normele în vigoare și standardele profesionale care i se impun. Specificul și dificultatea cauzei poate să difere în funcție de specializarea medicului și de natura prejudiciului produs, astfel că este recomandat să apelați la consiliere juridică de specialitate pentru a vă crește șansele de a obține despăgubiri.

× Aveți nevoie de ajutor?